Na ropovod Bratislava-Schwechat nepôjdu peniaze z fondov EÚ

04.07.2013 Bratislava

Bratislava 3. júla (TASR) – Spoločnosť Transpetrol a Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nedostanú na projekt ropovodu z Bratislavy do Schwechatu ani cent z európskych fondov.

Informoval o tom po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi Európskej komisie (EK) na Slovensku predseda správnej rady OZ Nie ropovodu Miroslav Dragun.

"Na pôde EK prebieha diskusia k energetickým projektom a v podstate o našich požiadavkách a netransparentnom konaní Transpetrolu a ministerstva hospodárstva. Tento projekt odmieta komisia financovať z európskych fondov, a preto pôjde o komerčný projekt, ktorý bude musieť zaplatiť Slovensko cez spoločnosť Transpetrol," upozornil Dragun.

To, že projekt komisia nepodporí, potvrdil aj vedúci tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik. "Európska komisia neuvažuje o finančnej podpore pre ropovodné projekty," konštatoval Králik.

Ministerstvo hospodárstva neposkytnutie prostriedkov z eurofondov nevidí ako problém v jeho realizácii.

"Tento projekt je od začiatku samofinancovateľný, bez nároku na zdroje z Európskej únie. Bol však vzhľadom na jeho rozsah zaradený medzi projekty, kde môže byť kofinancovaný zo zdrojov EÚ," doplnil hovorca MH SR Stanislav Jurikovič.

Združenie je presvedčené, že aj vďaka ich iniciatíve sa komisia viac zaujíma o tento projekt. "Na dnešnom stretnutí sme sa dohodli s EK, že budeme spoločne komunikovať a naše pripomienky komisia sprostredkuje generálnemu riaditeľstvu pre energetiku a životné prostredie," priblížil Dragun.



Už v máji pritom podľa neho EK vydala dokument, v ktorom kritizuje energetické trhy v rámci strednej Európy ako netransparentné. "Ministerstvo hospodárstva a spoločnosť Transpetrol, ale aj spoločnosť BSP doteraz zatajujú všetky informácie k predmetnému projektu. Vďaka dnešnému stretnutiu sa táto téma otvorí aj na pôde EK a celý tento projekt tak dostáva aj európsky pohľad," dodal Dragun.
 

Vyberte región